Versan kulujen hallinta – webinaari

Ulkoisten (ei-strategisten) palveluiden tehokas kilpailuttaminen

  1. Lähtötiedot kilpailutuksen aloittamiseen
  2. Kilpailutus
  3. Kilpailutusten tulosten vertailu ja päättäminen

Versan kulujen asiantuntija Jarmo Ylivainio kertoo kilpailuttamiseen liittyvistä haasteista, sekä kuinka saada hyviä tuloksia ammattimaisella kilpailutuksella.

Ilmoittautuminen 9.6.2017 mennessä osoitteeseen info@versafinland.com. Lähetä meilissä nimesi, yrityksesi ja sähköpostiosoitteesi, sekä mahdollinen kysymyksesi. Lähetämme osoitteeseen webinaarin linkin. Tapahtuman hinta 99€+alv ja 31.5. ja mennessä ilmoittautuneille 79€+alv.

Automerkkien ominaisuuksissa yllättävän vähän eroja – yritysautoilussa siintää merkittäviä kulusäästöjä

Eri autovalmistajien vastaavissa automalleissa on vähän eroa varustelutasossa, mutta kustannuksessa sen sijaan hintahaitaria löytyy. Yrityksen autoihin ja kuljetukseen sekä työsuhdeautoiluun liittyvässä toiminnassa kustannuksia voidaankin optimoida valitsemalla taloudellisesti tehokkaampi automalli ja käymällä läpi leasing-sopimuksien kustannusrakenne.

Viime kuun loppupuolella Deltan järjestämässä koeajotapahtumassa Lahdessa testattiin kahdeksan eri autovalmistajan automallia. Koeajotapahtuma oli kätevä tapa tutustua eri autovalmistajien vastaavan tyyppisiin malleihin ja niiden ominaisuuksiin helposti samalla kertaa. Mallit olivat perheautotyyppisiä farmarimalleja, ja joukkoon mahtui myös yksi hybridimallinen henkilöauto.

Erot löytyvät hintalapusta

Pääasiallinen tulos koeajosta oli, etteivät automallit juuri ominaisuuksiltaan eronneet toisistaan. Testattujen kahdeksan eri autovalmistajan automallien varustelutaso oli myös suurin piirtein toisiaan vastaava ja ajettavuus hyvin samankaltainen kaikissa.

Tarkista kiinteät kulut kerran vuodessa

Harvassa organisaatiossa ollaan täysin selvillä siitä, mihin kaikkeen rahaa kuluu. Varsinkin kasvun vaiheessa, kun myynti vetää, menopuolen tarkkailu voi monessa yrityksessä jäädä  kiireessä vähemmälle. Kun kasvua riittää ja kassassa on rahaa, esimerkiksi tukitoimintojen kustannukset eivät huolestuta niin kuin heikon myynnin aikana. Vanhasta tottumuksestakin saatetaan maksaa enemmän – kun sopimukset palvelun- tai tavarantoimittajan kanssa on aikanaan jollain perusteella tehty, uskotaan näiden perusteiden edelleen olevan voimassa.

Käy läpi olemassa olevat sopimukset

Sen sijaan, että uskoo saaneensa mukavalta myyntimieheltä aikanaan hyvän diilin, kannattaa kustannuksia summata ja kartoittaa ainakin vuosittain. Säästöjä löytyy helposti esimerkiksi tarkistamalla laajan hintahaitarin omaavia palveluita ja toimintoja.

Kustannusten asiantuntijan kommentteja

Versan liikkeenjohdon konsultti Hermanni Kauranen käsittelee seuraavaksi useimmin esitettyjä kysymyksiä ja ajatuksia kulusäästöjä etsittäessä.

– Kuinka paljon organisaatioissa ylipäänsä tarkkaillaan ns. jatkuvia, välttämättömiä kustannuksia?

Tämä riippuu täysin organisaatiosta. Joissain seurataan varsin tarkasti ja joissain mennään esim. myyntipää edellä, jolloin menopuoleen ei ehditä / muisteta / haluta paneutua. Arvioisin, että yleistä etenkin kasvu yrityksillä ja sellaisilla, joilla menee hyvin.

– Mikä on asiakkaan ensimmäinen kysymys, kun lähdette esittelemään kilpailutuspalveluita?

Yleensä ei tule välttämättä kysymystä vaan kommentti, että ”meillä on kaikki kunnossa ja kirjapitäjää ei ainakaan vaihdeta koska, vaikka se on kalliimpi kuin joku muu niin se on kyllä niin hyvä,

Eikö ulkoisten palveluiden hankinta sytytä? -Lue tämä

by Hermanni Kauranen

Jokaisella yrityksellä on joitain ulkopuolelta hankittuja palveluja, joita voidaan luokitella myös tukitoiminnoiksi. Jos niiden kehittämiseen ei omasta organisaatiosta löydy paloa, niin kannattaa pinnistää sen verran, että lukee tämän jutun loppuun.

Ulkoisten resurssien (ydintoimintojen materiaalit, palvelut, tukitoiminnot) osuus yrityksen kokonaiskustannuksista on suuruusluokkaa 70%. Eli todella paljon. Toimialasta ja valitusta strategiasta riippuen ulkoisten palveluiden / tukitoimintojen osuus tuosta kakusta vaihtelee, mutta väistämättä se on prosentuaalisesti merkittävä, ja jo suhteellisen pienelläkin liikevaihdolla se on merkittävä myös euroissa. Kannattavassa liiketoiminnassa ydintoimintoihin liittyviin hankintoihin panostetaan kustannustehokkuuden nimissä ja organisaation siihen liittyvää omaa osaamista kehitetään tietoisesti tai se kehittyy tiedostamatta.

Kilpailuttaminen kannattaa

Kustannussäästöjä liiketoiminnan prosesseissa etsittäessä ulkoistetut hankinnat kannattaa käydä läpi ja tutkia mahdollisuus kilpailutuksiin. Halvin ei aina kuitenkaan ole paras; esimerkiksi kaksi kertaa kalliimmat työkäsineet ovat todennäköisesti kestävämmät, ja tuovat lopulta viisinkertaisen säästön kestämällä käytössä pidempään. Siksi kustannussäästön löytäminen vaatii myös laajempaa perspektiiviä ja mahdollisesti asiantuntijan apua.

Säästöjä voi löytyä monilta osa-alueilta

Kustannustehokkuuden kannalta yritysten toiminnassa on aina petrattavaa ja parannettavaa. Yksi merkittävä tapa karsia yrityksen tai julkisen tahon kustannuksia on käydä läpi mahdolliset palveluiden ja toimintojen ulkoiset hankinnat. Jokaisen yrityksen perustarpeisiin kuuluvat muun muassa toimistotarvikkeet, jätehuolto tai taloushallinto ja palkanlaskenta. Merkittävä kysymys palveluiden tuottamisen kohdalla on,

Versa Finland ja Järvileasing Oy aloittavat yhteistyön

Versa Finlandin ja Järvileasingin yhteistyö kasvattaa molempien verkostoja.

Kilpailutuspalveluita tarjoava Versa Finland ja sekä yritysten autoratkaisuihin keskittynyt Järvileasing Oy ovat sopineet elokuun lopussa alkavasta yhteistyöstä. Yhteistyön kautta molemmat yritykset kasvattavat verkostojaan sekä näkyvät myös paremmin asiakaskentässä.

Yhteistyön kautta Versa Finland laajentaa asiantuntijuuttaan yritysten auto-leasing -ratkaisuissa ja parantaa näin asiakkaiden kustannussäästöjä. Järvileasing Oy puolestaan tarjoaa yritysasiakkailleen yhteistyön puitteissa kulusäästöjä myös muissa kuin autojen leasing-palveluissa.

Vuonna 2013 perustettu, valtakunnallinen Versa Global on kilpailutuspalveluita tarjoava yritys, jonka avulla yritykset ja julkiset tahot voivat kilpailuttaa palvelujaan parantaakseen kustannustehokkuutta ja saadakseen selkeitä budjettisäästöjä. Valtakunnallisesti toimiva, porvoolainen Järvileasing Oy tarjoaa ratkaisuja yritysten autotarpeisiin.

Versa Finland ja JT-Life yhteistyöhön

Versa Global Oy ja JT-Life ovat sopineet ovat sopineet elokuun alusta alkavasta yhteistyöstä.

Yhteistyöllä molemmat yritykset laajentavat palveluvalikoimaansa. JT-Lifen asiakkaat voivat yhteistyön ansiosta ostaa Versa Finlandin palveluita vaivattomasti, ja JT-life tarjoaa myös rahoitusratkaisuja Versa Finlandin kustannussäästöjä tuoville ulkoistusratkaisuille. Yritykset tulevat tekemään myös markkinointiyhteistyötä.

Espoossa toimiva, yritys- ja yksityisasiakkaita palveleva JT-Life toimii myynnin- ja markkinoinnin asiantuntijaorganisaationa. Versa Global on kilpailutuspalveluita tarjoava yritys, jonka avulla yritykset voivat kilpailuttaa palvelujaan saadakseen selkeitä kulusäästöjä.

Lisätiedot

Jani Ojala
Toimitusjohtaja
Versa Finland
jani.ojala@versafinland.com

Uusin Versan kustannusten asiantuntija

Versan uusin kustannusten asiantuntijamme Etelä- ja Keski-Pohjanmaalle esittelee itsensä seuraavasti:

En tee töitä tienatakseni paljon rahaa, teen töitä saadakseni toimeentulon ja hyvän fiiliksen. Mistä se hyvä fiilis sitten tulee? Se tulee siitä, että hommat sujuu. Fiiliksen kannalta ei ole merkitystä montako nollaa on lukujen perässä, pääasia on, että asiat etenee ja luvut on oikean suuntaiset eli tilanteen mukaan stabiilit, saatu nousuun tai puristettua laskuun. Hyvä fiilis tulee siis siitä, että hommat sujuu ja etenee toivotulla tavalla.

Samaa voisi verrata urheiluun tai muuhun harrastamiseen, kuten vaikka kutomiseen. Fiiliksen kannalta ei ole merkitystä pelaako MM-kullasta vai firman puulaakijoukkueessa tai saako sukista rahallista palkkiota.