Eri autovalmistajien vastaavissa automalleissa on vähän eroa varustelutasossa, mutta kustannuksessa sen sijaan hintahaitaria löytyy. Yrityksen autoihin ja kuljetukseen sekä työsuhdeautoiluun liittyvässä toiminnassa kustannuksia voidaankin optimoida valitsemalla taloudellisesti tehokkaampi automalli ja käymällä läpi leasing-sopimuksien kustannusrakenne.

Viime kuun loppupuolella Deltan järjestämässä koeajotapahtumassa Lahdessa testattiin kahdeksan eri autovalmistajan automallia. Koeajotapahtuma oli kätevä tapa tutustua eri autovalmistajien vastaavan tyyppisiin malleihin ja niiden ominaisuuksiin helposti samalla kertaa. Mallit olivat perheautotyyppisiä farmarimalleja, ja joukkoon mahtui myös yksi hybridimallinen henkilöauto.

Erot löytyvät hintalapusta

Pääasiallinen tulos koeajosta oli, etteivät automallit juuri ominaisuuksiltaan eronneet toisistaan. Testattujen kahdeksan eri autovalmistajan automallien varustelutaso oli myös suurin piirtein toisiaan vastaava ja ajettavuus hyvin samankaltainen kaikissa. Sen sijaan kustannuksissa saattaa olla merkittäviäkin eroja. Halvimman ja kalleimman auton välillä hintaero saattaa olla tuhansia euroja. Myös kulutukseen ja huoltoon liittyvät kustannukset vaihtelevat. Vaikuttaisi siltä, että yhä enemmän mielikuva ratkaisee auton hinnassa, todellisen käytettävyyden ja laadun sijaan.

Yrityksen autoiluun liittyvässä toiminnassa, esimerkiksi leasingissa, onkin löydettävissä huomattavia kustannussäästöjä. Automallin valinta vaikuttaa paitsi hankintahinnassa ja leasing-sopimuksen loppusummassa, myös vakuutusmaksujen tasossa sekä käyttökustannuksissa. Eri valmistajien vastaavien automallien ollessa melko samanlaisia, nimenomaan edellä mainittuihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Voisiko vaihtoehtoinen malli olla kustannuksiltaan lopulta halvempi?

Tarkista leasing-sopimukset ammattilaisen avulla

Siihen, miten työsuhdeautoilu ja muu autoihin liittyvä toiminta yrityksessä kannattaa järjestää ja minkälaisin kustannuksin, vaikuttaa moni asia, kuten kuljetusten ja työmatkailun määrä sekä yrityksen sijainti ja toimiala. Yleisesti ottaen kustannustehokkainta on ulkoistaa kokonaan autojen ylläpitoon, huoltoon ja vaihtoon liittyvät työt. Huoltoleasing-sopimuksia on monenlaisia, ja riippuu paljon yrityksen autojen käytön määrästä ja luonteesta, minkälainen on kullekin yritykselle sopivin. Niin sanottu täyshuoltoleasing on huolettomin vaihtoehto, minkä suojissa yrityksen ei tarvitse kuin tankata ja ajaa, ja leasing-yritys huolehtii lopusta.

Leasing-sopimuksien kustannusrakenne ja loppusumma on syytä tarkistaa säännöllisin väliajoin. Esimerkiksi pidemmät sopimukset ovat kuukausihinnaltaan pienempiä, ja toisaalta, suppeampi sopimus voi joissain tilanteissa olla järkevämpi. Säästöjen etsiminen autoiluun ja leasing-sopimuksiin liittyen on tehokkainta hoitaa ammattilaisen avustuksella. Ulkoistuksen asiantuntijan avulla on mahdollistaa kilpailuttaa sopimukset, ja löytää kustannustehokkaampia automalleja, jotka sopivat yrityksen kuljetuskalustolle asettamiin vaatimuksiin ja taloudellisiin raameihin parhaiten.

Terveisin,

Jarmo Ylivainio

Versan liikkeenjohdon konsultti
jarmo.ylivainio@versafinland.com
050 560 2577
www.versafinland.com